Möte med kommunerna i stråket mellan Södertälje och Linköping inleder första förhandlingsrundan

In AKTUELLT by sandra

Sverigeförhandlingen webb

Måndagen den 1 februari drog förhandlingarna för höghastighetsjärnvägen i gång. Sverigeförhandlingen lämnade då över sitt inledande bud till berörda kommuner och regioner som sedan fick en månad på sig att reflektera över det samt komplettera med eventuella uppgifter till förhandlingsunderlaget. En vecka senare inleddes förhandlingarna om kollektivtrafik i storstäderna.

I dag var det dags att för första gången sitta ner vid förhandlingsbordet. Fram till påsk kommer sedan förhandlingspersonerna, tillsammans med sakkunniga från kansliet, att i en första runda träffa samtliga kommuner och regioner som ingår i förhandlingarna. Ytterligare möten kommer sedan att planeras in efter påsk.

De frågor som ska avgöras i förhandlingarna om höghastighetsjärnvägen är bland annat var stationerna ska placeras, hur många bostäder som ska byggas och vem som ska betala för vad. För storstadsförhandlingen har Sverigeförhandlingen presenterat ett antal spårobjekt som förhandlingen kommer att inledas med. Beroende på hur förhandlingarna fortskrider kan dock vissa objekt både falla ifrån och tillkomma längs vägen.

Samlad information om förhandlingarna finns på www.forhandling.sverigeforhandlingen.se

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn