Tack för i år – nu väntar ett spännande 2017!

In AKTUELLT by louise


Sverigeförhandlingen har ett händelserikt år bakom sig. Tack till alla kommuner som har gjort ett fantastiskt jobb, och konstruktivt bidragit till överenskommelser längs hela höghastighetsjärnvägen! Det vi har tagit i hand på är inte bara nya spår utan också att det byggs 110 000 nya bostäder. Sverigeförhandlingen är unik för att den kopplar ihop ett helt transportsystem med bostäder och samhällsutveckling. En sak är säker, att i alla kommuner vi har mött så pågår planeringen för fullt. Här råder både stark vilja och utvecklingskraft.

Nu fortsätter vi förhandlingarna med storstäderna för att matcha ytterligare många tusen bostäder med kollektivtrafik, allt från tunnelbana och spårväg till elbussar och BRT-lösningar. Under första halvåret 2017 hoppas vi att alla avtal, som är en följd av överenskommelserna, ska vara undertecknade.

Men allt kan inte byggas på en gång. Därför blir en av våra viktigaste uppgifter att presentera en utbyggnadsstrategi som talar om var man bör bygga först och i vilken ordning delsträckorna bör byggas. Det gör vi med hänsyn till kostnader och resandeunderlag men också sett till hur vi får största möjliga ekonomiska utveckling och tillväxt.

I den regiondialog som inleds nästa år vill vi också veta hur regionerna planerar för att så många som möjligt ska få tillgång till höghastighetsjärnvägen och vilka möjligheter som skapas för näringslivet, på arbetsmarknaden, för studier och kulturliv.

Ja, 2017 kommer att bli ett intensivt år för att Sverigeförhandlingen ska kunna leverera ett så bra underlag och slutrapport som möjligt till regeringen. Vårt uppdrag är att snabba på processen för att förverkliga en ny generation järnväg. Vi lovar jobba på i 320!

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman

 

 

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn