Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Avtalen klara med Ostlänkenkommunerna

In AKTUELLT by louise

Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommunNu är avtalen klara mellan Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping, Linköping, Region Östergötland, Landstinget Sörmland och Sverigeförhandlingen. Sedan tidigare är Ostlänkskommunerna och Sverigeförhandlingen överens om principerna för medfinansiering, bostadsbyggande och stationsläge (bilden är från detta tillfälle).

Överenskommelserna har nu formaliserats i avtal som omfattar medfinansiering, ökat bostadsbyggande, stationsläge samt genomförande och ansvar i samband med utbyggnaden av en ny höghastighetsjärnväg. Kommunerna åtar sig att tillsammans bygga 55 000 bostäder och medfinansiera Ostlänken med 525 miljoner kronor.

Sedan tidigare har regeringen beslutat att Ostlänken, hela sträckan från Järna och genom Linköping, blir en första del i det nya höghastighetsjärnvägssystemet som ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg.

– Det här är en viktig milstolpe för höghastighetsjärnvägen. Med avtalet visas en enighet hos kommuner och regioner längs Ostlänken om att den ska byggas för 320 km/tim som en första del av hela höghastighetssystemet. Först då kan arbetsmarknadsregioner växa, kapaciteten på dagens överbelastade järnväg öka och flyget få riktig konkurrens, säger HG Wessberg.

Avtalen träder i kraft när de har godkänts av respektive kommuns kommunfullmäktige, Region Östergötland, Landstinget Sörmland samt av regeringen.

I Sverigeförhandlingens remissvar för nationell transportplan kan du läsa mer om Ostlänken.

 

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn